Zaštita podataka

Opće informacije

Naredne informacije daju kratki pregled o tome šta se dešava sa Vašim osobnim podacima nakon korištenja i posjete našoj stranici. Osobni podaci, su svi oni podaci, sa kojima se može indetifikovati osoba. Isključive informacije na temu zaštita podataka možete naći u tekstu zaštite podataka.

Prikupljanje podataka na našoj stranici

Tko je odgovoran za prikupljanje podataka na stranici?

Obrada podataka na ovoj stranici se vrši operater:

Fenster System
Rodoč bb, Slobodna zona 
88000 Mostar BiH
Zastupnik: Zoran Rozić
Telefon: +387 36 844 841 / 842
E-Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tko prikuplja Vaše podatke?

Vaši podaci će biti korišteni tek onda kada ih Vi nama date. Na primjer: kada ih unesete u kontakt formular.

Drugi podaci će se automatski prilikom Vaće posjete stranici kroz naš IT-sistem prikupiti. To su uglavnom tehnički podaci (na primjer: Vaš internet pretraživač, operativni sistem, datum i vrijeme posjete stranici). Prikupljanje ovih podataka se vrši automatski kroz otvaranje i pristup samoj stranici.

Koje osobne podatke imamo?

Vaši osobni podaci se kod nas prikupljaju tako što nam pošaljete E-mail ili nas kontaktirate putem telefona i zakažete termin za konsultacije. Mi prikupljamo, spremamo, koristimo, dijelimo i brišemo sijedeće vrste osobnih podataka: Lični podaci (ime, prezime, adresa, broj telefon, e-mail adresu), podatke prema Vašem online ponašanju (IP-adresu, karakteristike korišenja interneta, podatke o posjeti stranicama)

Za što koristimo Vaše podatke?

Jedan dio podataka se prikuplja, da bi rad na stranice bio bez grešaka u sistemu, dok se drugi podaci koriste isključivo za poboljšasnje rada.

Koja prava imate na svoje podatke?

Vi imate potpuno pravo da u bilo koje vrijeme pristupite Vašim spremljenim podacima. Informacije o porijeklu, primaocu i svrsi podataka. Također imate i pravo o izvještaju, brisanju i blokiranju ovih podataka, gdje možete naći detaljnije opisano na ovu temu u Impressum-u na datoj adresi gdje nas možete kontaktirati. Pored toga, imate i pravo na žalbu odgovornoj nadzornoj službi.

Alati za analizu i alati od trećih izdavača

Prilikom posjete našoj stranici Vaše online ponašanje se može statistički ocjeniti. To se uglvnom dešava sa kolačićima i tako zvanim programima analize. Analiza Vašeg online ponašanja uglavnom se provodi anonimno; što znači da se Vaše online ponašanje ne može iskoristiti da bi Vas našli. Ovu analizu možete odbiti ili kroz korištenje određenih alata zabraniti. Više detalja možete naći na slijedećem poglavlju informacija o zaštiti podataka.

Ovu analizu možete odbiti, u narednom tekstu ćemo Vam obrazložiti mogućnosti o odabiru zaštite podataka.

2. Opće znanje i obavezne informacije

Zaštita podataka

Operatori ove stranice, sigurnost vaših podataka uzimaju jako ozbiljno. Vaše osobne podatke koristimo jako pažljivo i u skladu sa zadanim propisima o zaštiti podataka kao i prema ovoj politici privatnosti.

Kada koristite ovu stranicu, različiti osobni podaci se spremaju i prikupljaju. Osobnni podaci su vrsta podataka pomoću kojih se može svaka osoba invidualno indetifikovati. Zadata politika osobnih podataka navodi koje podatke mi prikupljamo i koristimo. Također navodi i za koju svrhu ih koristimo.

Obraćamo pažnju na to da prenos podataka na internetu (na primjer, komunikacija putem e-maila) može otkriti sigurnosne rupe. Potpuna zaštita podataka nije moguća od strane trećih izdavača.

Napomena odgovornom tijelu

Odgovorno tijelo za za obradu podataka ove strane je:

Fenster System
Bišće Polje BB
88000 Mostar BiH
Zastupunik: Zoran Rozić
Tel: + 387 36 582 730
E-Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odgovorno tijelo ili pravno lice, pojdinačno ili zajedno odlučuju o potrebama obrade osobnih podataka (ime, e-mail).

Opoziv saglasnosti na obradu podataka

Obrada podataka je moguća samo onda kada vi prihvatate sve uvjete. Možete već prihaćene uslove da opozovete i mijenjate. Dovoljno je da pošaljete e-mail sa vašom molbom, s tim da svi podaci do opozivanja uvjeta zakonito se ne mogu opozvati.

Pravo na prenos podataka

Imate puno pravo podatke koje smo koristili kao osnovu da opozovete pomoću ispunjavanja nekog ugovora da se automatski prenosi sebi ili trećim izdavačima u čitljivom formatu za računare. Ukoliko tražite direktni prenos podataka na nekog drugog odgovornog, to se dešava tehnički što prije.

SSL- odnosno TLS-enkripcija

Ova stranica koristi SSL- odnosno TLS-entkripciju iz sigurnosnih uvjeta i za sigurni prenos podataka, osjetljive sadržaje, kao na primjer narudžbe ili zahtjeve, koje oni sve šalju nama, operatorima. Jedna zaključana veza se prepozna po tome što se početak linka internet pretraživača mijenja sa “http://” na https:// i mijenja se simbol katanca na pretraživaču interneta.

Kada je SSL- odnosno TLS-enkripcija aktivirana, svi podaci koje nam prenesete ne mogu biti čitani sa strane trećeg izdavača.

Informacije, blokiranje, brisanje

U okviru zakonite odredbe imate pravo na informacije o Vašim osobnim podacima, čije porijeklo, primaoc i namjena prenosa podataka. Pravo na izjave, blokiranje i brisanje ovih podataka. Pitanja na ovu temu možete pronaći na Impressum-u navedene adrese.

Opozicija protiv reklamne email pošte

Prenošenje svih podataka koje nisu vezane za ovu stranicu su zabranjene. Svi reklamni dijelovi i obavještenja koja nisu uključena u okvir stranice će biti sa strane operatora izbačena. Što znači, sve reklame unutar stranice, reklamne informacije i obavještenja imaju zakonsko pravu za slanje reklami u vidu Spam-E-mail-ova.

3. Prikupljanje podataka na našoj stranici

Kolačići

Nas svakoj internet stranici postoje tako zvani kolačići. Oni služe da zaštite Vaš računar od smetnji u radu i ne sadrže nikakve viruse. Kolčići su tu da našu ponudu usluge naprave što sigurnijom. To su tekstualni podaci koji se spremaju na Vašem računaru ili pretraživaču.

Najprisutniji kolačići kod stranica su tako zvani “sesijski kolačići”. Oni se jednostavno nakon svakog odlaska sa stranice automatski brišu. Međutim, neki drugi kolačići se sami spremaju na Vaš uređaj sve dok ih Vi sami ne izbrišete. Oni nam pomažu tome da pri slijedećem dolasku na istu stranicu vrate sve podatke te nastavljate sa radom.

Internet pretraživač možete tako postaviti da nakon svakog pristupanja kolačića, Vi bivate obajvešteni i po želji ih dopuštate ili ne. Kod isključivanja rada kolačića postoji mogućnost slabijjeg rada stranice.

Kolačići potrebni za obavljanje elektronske komunikacije ili za pružanje određenih funkcija koje želite (npr. funkcionalnost korpe za kupovinu) se čuvaju na osnovu vaše dobrovoljne saglasnosti. Operator web stranice ima legitiman interes za skladištenje kolačića za tehnički bezgrešno i optimizovano pružanje svojih usluga. Ukoliko su ostali kolačići (kao što su kolačići za analizu ponašanja surfanja) uskladišteni, oni će se zasebno tretirati u ovoj politici privatnosti.

Fajl sa serverskim zapisima

Davaoc usluge prikuplja i sprema sve podatke sa strane serverskih zapisa koje Vaš internte preglednik nama automatski prenosi, a to su:

  • Tip internet pregledinka i verzija
  • Korišteni operativni sistem
  • Ime hosta pristupnog računara
  • Vrijeme zahtjeva za server
  • IP-adresa

Spajanje tih podataka sa drugim izvorima podataka se neće raditi.

Kontaktni formular

Ako nam pošaljete upite putem obrazca za kontakt, vaši detalji iz obrazca za upit, uključujući i kontaktne podatke koje ste tamo dali, biće sačuvani da bi se proces riješio i u slučaju dodatnih pitanja. Nećemo dijeliti ove informacije bez vaše saglasnosti

Obrada podataka unesenih u kontaktni obrazac je isključivo zasnovana na vašoj saglasnosti. Ovu saglasnost možete povući u bilo kom trenutku. Dovoljna je neformalna poruka putem e-maila. Zakonitost operacija obrade podataka izvršenih do poništenja ostaje nepromenjena otkazom.

Informacije koje unesete u kontakt formu ostaju kod nas sve dok ne zatražite da ga obrišemo, prenosimo vašu saglasnost na skladištenje ili izbrišemo svrhu za čuvanje podataka (na primjer, nakon što je vaš zahtjev obrađen). Obavezne zakonske odredbe - posebno zadržavanje - ostaju nepromenjene.

Google Mape

Ova web stranica koristi Google Maps API kako bi vizuelno prikazala geografske podatke za vas. Kada koristite Google mape, Google prikuplja, obrađuje i koristi podatke o korišćenju funkcija Mape. Za detaljne informacije o obradi podataka od strane Google mapa, molimo pogledajte politiku privatnosti Google mapa. Takođe možete promijeniti svoje postavke tako da možete upravljati i zaštititi svoje podatke. Posjetite sljedeći link za više pomoći / smjernica za upravljanje vašim podacima u vezi sa Google uslugama. Opšta Google politika privatnosti možete naći ovdje.

Alati za analizu i reklame

Wordpress statistike

Na ovom sajtu se koristi statistika WordPress-a, alat za statistički analiziranje saobraćaja posjetioca. Ponuđač je Automattic Inc., 60 29th Street # 343, San Francisco, CA 94110-4929, SAD.

WordPress Statistika koristi kolačiće koji se čuvaju na vašem računaru i omogućavaju analizu korištenja web stranice. Informacije koje generišu kolačići u vezi sa korišćenjem naše web lokacije čuvaju se na serverima u SAD-u. Vaša IP adresa će biti anonimna nakon obrade i prije skladištenja

Kolačići "WordPress Statistika" ostaju na uređaju dok ih ne obrišete.

Operator web sajta ima legitiman interes za anonimizovanom analizom ponašanja korisnika kako bi optimizovao svoju web stranicu i svoje oglašavanje.

Možete postaviti pregledač tako da ste upoznati sa podešavanjem kolačića i dozvolite kolačiće samo u pojedinačnim slučajevima, prihvatanje kolačića u određenim slučajevima ili uopšteno isključivanje i omogućavanje automatskog brisanja kolačića prilikom zatvaranja pretraživača. Onemogućavanje kolačića može ograničiti funkcionalnost naše web stranice.

Možete se usprotiviti prikupljanju i korištenju vaših podataka za budućnost tako što ćete kliknuti na ovu vezu kako biste postavili kolačić za onemogućavanje u svom pregledaču: https://www.quantcast.com/opt-out/.

Ako izbrišete kolačiće na vašem računaru, morate ponovo podesiti izlazak iz sistema za kolačiće.

Copyright © 2021 "Fenster System" by SneXhost. All rights reserved.