Staklo

Image

Izo staklo

Kada je toplotna zaštita u pitanju najbitiniji dio prozora je IZO staklo, ono čini otprilike 70 odsto površine prozora. Najvažnije karakteristike prozora, kao što su toplotna i zvučna izolacija, zavise najviše od IZO stakla ugrađenog u prozoru.IZO staklo je stakleno tjelo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim, hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen vazduhom ili gasom.

Najvažnija svojstva IZO stakla su da zadržava:

  • jednaku vrijednost toplotne izolacije
  • zadate vrijednosti prolaska energije
  • zadate vrijednosti prolaska svjetla
  • bistrinu i čistoću unutrašnjih stakala
  • pravilan odraz slike okoline

STRUKTURA IZO STAKLA

O izboru stakla koje će se ugraditi u IZO staklo zavisi će skoro sva svojstva IZO stakla. Toplotnu (Ug) i zvučnu izolaciju(Rw) ćemo obraditi malo detaljnije u nastavku,a ovde ćemo spomenuti neke vrste stakla koje se ugrađuju u IZO staklo:

Float staklo je ravno prozirno staklo koje se standardno ugrađuje u IZO staklo i može biti u debljinama od 3 do 16 mm.

VSG – Laminirano staklo(Lamistal) je sastavljeno od dve ili više ploča float stakla zajedno zaljepljenih folijom. Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo tamo gdje postoji mogućnost od pada kroz staklo(npr.parapeti u staklu).

ESG – Termički obradjeno staklo je float (ili neko drugo staklo)koje je termički obrađeno u specijalnim pećima kako bi mu se povećala čvrstoća na udar i čvrstoća na savijanje. Prilikom loma raspada se na velik broj malih komadića tupih rubova što mu povećava sigurnost pri korišćenju .Koristi se tamo gdje je potrebna veća čvrstoća na udar (npr.stakleni krovovi ili staklene fasade)

TVG – Djelimično termički obradjeno staklo pa zaljepljeno tj. spojeno folijom u Lamistal .Koristi se na velikim staklenim površinama gdje je potrebna čvrstoća od udara kao i zaštita od provale (npr.veliki izlozi u trgovinama ,bankama,panorama prozorima itd.)

Veoma veliku primjenu ima u protivpožarnim sistemima za vrata i prozore jer moru da izdrže velike temperature.Kod ovih šajbi se koriste specijalne folije za spajanje

Copyright © 2021 "Fenster System" by SneXhost. All rights reserved.